čtvrtek 31. prosince 2015

KONEC ROKU

První článek tohoto roku se věnoval přáním pro rok 2015, tehdy jsem uvedla 7 přání, kterým jsem se chtěla v průběhu roku věnovat (být více s milým, žít si po svém, handmade projekt, pilně se učit, být více venku, číst, přemýšlet nad nákupy). Dnes bych se ráda s rokem 2015 rozloučila zhodnocením mého snažení :).

Být více s milým
Tohle přání se vyplnilo i nevyplnilo. Začátkem roku to bylo určitě lepší, protože jsem pustila práci s neslyšícími seniory, se kterými jsme cvičili paměť, jemnou motoriku a komunikaci. Samotná práce byla skvělá, ale dost náročná na přípravu, k tomu druhá práce a škola - to byla úplně vražedná kombinace. Díky tomu jsem získala více času a moje přání se pomalu plnilo. Akorát pak na konci jara přišly přítelovy státnice, potom jeho nová práce, velké stěhování, moje diplomky. Ono to asi nikdy nebude úplně ideální, ale věřím, že ještě lepší ano :).



Žít si po svém
Další velké přání, které se nedá během roku vyplnit, nebo aspoň z mého pohledu. Pro mě je to dlouhá cesta plná dřiny. Když si představím konečnou podobu tohoto přání, mám pocit, že jsem moc úspěšná nebyla, ale když se ohlédnu za sebe, vím, že jsem se posunula. Však cesta je cíl :).



Rozjet jeden handmade projekt
Toto přání se mi nesplnilo, ale na druhou stranu jsem si hodně věcí ujasnila a srovnala. Věřím, že příští rok se pohneme, s milým máme hlavy plné plánů a nápadů :). 



Pilně se učit. Od vysokoškolského učení přes bubáka angličtinu až po oblíbený znakový jazyk a miláčka šití. A kdo ví, co ještě :).
Tady se stalo hodně. Na začátku roku jsem byla ještě rozhodnutá hlásit se po magisterském studiu na doktorské studium speciální pedagogiky a věnovat se angličtině, která je důležitá pro toto studium. Vždycky jsem měla dost motivace a odhodlání do studia, ale letos se to změnilo a musím hodně bojovat. Ani nevím, co se stalo, ale nevyčítám si to, protože už studuju dlouho a nelíbí se mi nastavení celého systému. Tak bych řekla, že se jedná o dost přirozenou krizi. Věřím, že mě má tendence dotahovat do konce nenechá ve štychu a na konci jara zamávám škole s titulem. S angličtinou jsem nakonec pramálo hnula, je to takový bubák ve skříni, za kterého se stydím. Znakový jazyk zůstal s drobnými krizemi při starém. U šití jsem se hnula z místa, přihlásila jsem se konečně do kurzu a začala se postupně seznamovat se střihy. Když jsem na začátku roku připsala “a kdo ví, co ještě”, vůbec nic konkrétního jsem neměla na mysli. Nakonec se v této oblasti stalo hodně, začala jsem hledat zpátky cestu k tančení, což bylo hodně přínosné. Je pro mě úplně neuvěřitelné, jak tančení pomáhá psychice, osobnímu rozvoji :). 



Být více venku.
Další přáním bylo být více venku. Je pravda, že jsem měla velkolepější představu, ale oproti loňskému roku to bylo lepší. Osvojila jsem si návyk chodit z práce pěšky a fungoval výborně. Po obědě a uřvaných dětech není nic lepšího. Léto jsem byla hodně venku, ale na podzim a zimu to už bylo zlé. Musím vyhrabat krokoměr, ať mě motivuje chodit na procházky mezi učením a psaním diplomek :).  



Číst a číst a pořídit knihovnu.
Přání týkající se čtení a knihovny se mi vyplnilo do puntíku. Během roku jsme koupili větší knihovnu a milý jednu malou vyrobil. Taky jsem měla velké štěstí na dobré čtení. Ještě teď z toho žasnu :). Na začátku roku jsme si říkaly s kamarádkou, že zkusíme zvládnout knížní výzvu, která zahrnuje 50 titulů různých témat (kniha z dětství, klasická romance, kniha, ve které nejsou postavy lidé, kniha, podle které byl natočený film apod.). Mně osobně toto odhodlání vydrželo asi první dva měsíce, potom se ukázalo, že když přečtu jednu knihu měsíčně jsem ráda. Navíc ve chvíli, kdy se mi do ruky dostala kniha, kterou jsem si chtěla přečíst a nespadala do žádné kategorie, začala mi vadit tato spoutanost tématem. To mi přišlo jako velká oběť. Tak z výzvy sešlo. Ke knihám, které se mi líbily patří: 

Kain (Bohumil Hrabal)
Pět jazyků lásky (Gary Chapman)
Kafka na pobřeží (Haruki Murakami)
Jeden den (David Nicholls)
Zlodějka knih (Markus Zusak)
Mapa Anny (Marek Šindelka)
Zvuk slunečních hodin (Hana Androniková)
O kolečko míň (Josef Schovanec)
Jako zabít ptáčka (Lee Harper)
Láska a její kat (Irvin Yalom)
Dějí se i větší podivnosti (Kelly Linková)



Přemýšlet nad nákupy, zajímat se o původ věcí.
Tohle je velké téma. V tomto ohledu jsem udělala pokrok. Vlastně jsem si celý rok nekoupila oblečení v řetězcích až na tepláky a sportovní věci z lidlu nebo ze sportu. Běžné oblečení a doplňky se mi dařilo nakupovat v sekáčích, na různých blešácích či si je pořídit od nějakého tvůrce z Česka. Na jednu stranu mám z toho radost, na druhou stranu sekáče a bleší trhy neberu jako úplně čistou alternativu, přece jen se stále jedná o oblečení, které vzniklo neetickou cestou. Všechno postupně :).



Na rok 2016 neformuluju nová přání, protože víceméně vše zůstává při starém :).
Vám přeju do nového roku jen to nejlepší. Ať je dobrý!

6 komentářů:

  1. Katko, jen náhodou mě napadlo - nebyla jsi v létě s přítelem v Jelení na Šumavě? Jinak hezký nový rok přeju, ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, nebyli jsme tam :).
      Děkuju. Taky, taky, ať se daří :).

      Vymazat
    2. Tak jak na vás koukám, byl tam někdo hodně hodně podobný. :-)

      Vymazat
  2. Sú to milé priania, nech sa ti darí ďalej ich plniť :) Inak tiež plánujem rozbehnúť nový handmade projekt, tak som zvedavá, ako sa mi to podarí! V tom tvojom ti držím palce :) Dějí se i větší podivnosti práve čítam, a veľmi sa mi to páči! A na ďalšie 2 knihy z tvojho zoznamu sa chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :).
      Taky držím pěsti, ať se daří :).
      Dějí se i větší podivnosti je super, já se občas ráda nechám unést do takového fantazijního světa :). Jsem zvědavá, jak se budou líbit.

      Vymazat
  3. Hezká bilance, vypadá to, že to byl rok veskrze úspěšný :) Přeju i do dalšího roku hodně zdraví, hezkých chvil, dobrých nápadů a parádních úlovků v sekáčích :)

    OdpovědětVymazat